.

.

New
1 ТОА GETA w Felicitas Автентични Антички AR 198AD Laodi Denarius Ch VF NGC

1 ТОА GETA w Felicitas Автентични Антички AR 198AD Laodi Denarius Ch VF NGC

DEN 316.80

Стока
Достапно.

Предвидено со Сертификат за Автентичност и Доживотна Гаранција за Автентичноста со world - реномирани античка монета sear5 #7175; РСЦ 49a.Сертификација : NGC Древните Ch VF 4281762-005 L SEPTIMIVS GETA CAES, обвиткан cuirassed биста right FELICITAS TEMPOR, Felicitas стои во право, држи долго caduceus, clasping раце со Geta стои лево, држејќи cornucopiae.Ќе се понуди на точната ставка на сликата, предвидени со Сертификат за Автентичност и Доживотна Гаранција за Автентичноста.Во античкиот Римската култура, felicitas (од латински intyeliguyentna феликс, "плодна, благословени, среќен, среќен") е состојба на божествено инспирира продуктивност, blessedness, или среќа.Felicitas може да опфати и жената на плодноста, и општо е среќа или среќа.Божествената персонификација на Felicitas беше одгледува како божица.Иако felicitas може да се преведе како "добра среќа", и божицата Felicitas акции некои карактеристики и атрибути со Fortuna, две беа истакнати во Римската религија.Fortuna е непредвидлив, и нејзините ефекти може да биде негативен, како и постоењето на олтарот на Мала Fortuna ("Лоша Среќа") го признава.Felicitas, сепак, секогаш позитивно значење.Таа се појавува со неколку epithets кои се фокусирани на аспекти на нејзината божествена моќ.Felicitas имаше храм во Рим уште во средината на 2 век пред нашата ера, а во текот на Републиканската ера беше чест во два официјални фестивали на Римската државна религија, на 1 јули во врска со Juno и 9 октомври како Fausta Felicitas.Felicitas продолжи да игра важна улога во Царскиот култ, и беше често портретиран на монети, како симбол на богатство и просперитет на Римската Империја.Нејзиниот основните атрибути се caduceus и рог.Англискиот збор "felicity" deri.

Детали

Свеж

Избор на клиенти